Trgovanje dionicama

trgovanje dionicamaTrgovanje dionicama i obveznicima, odnosno vrijednosnim papirima obavlja se na berzi. Berza je mjesto susreta ponude i potražnje, na temelju kojih se određuje tržišna cijena vrijednosnih papira kojima se trguje. Njena uloga je osigurati uvjete za ravnopravnost sudionika u trgovanju. Ukoliko se opredijelite da trgujete dionicama, neophodno je da zaključite ugovor o posredovanju sa brokersko-dilerskim društvom, članom Beogradske burze. Broker vas upoznaje sa procedurama trgovanja i međusobnim pravima i obvezama. Potrebno je otvoriti namjenski račun kod banke koja je član Centralnog registra HoV, kako bi po obavljenom trgovanju novac mogao da se prebaci s računa kupca na račun prodavatelja. Istovremeno, broker je dužan da vam kod Centralnog registra otvori i vlasnički račun hartija, kako bi se nakon trgovanja hartije prenijele s vlasničkog računa prodavatelja na vlasnički račun kupca. Osnovno pravilo za trgovanje dionicama je da nikada ne uložite više nego što možete priuštiti da izgubite.

Postoje 2 osnovne vrste akcija – obične (redovne) i preferencijalne (povlaštene). Osnovna razlika između njih je u dijelu koji se odnosi na pravo upravljanja, a koje je propisano određenom zakonskom regulativom. Akcija predstavlja vlasničku hartiju od vrijednosti koja označava dio kapitala (imovine) tvrtke. Svaki vlasnik dionica te tvrtke, zapravo je i vlasnik dijela te tvrtke, razmjerno broju dionica koje posjeduje. Jedna od najbitnijih stvari za uspješno trgovanje dionicama je sagledavanje razlike između nominalne, knjigovodstvene i tržišne vrijednosti dionica. Nominalna vrijednost dionice predstavlja vrijednost koju dionica dobiva prilikom izdavanja i kao takva je nepromjenjiva. Knjigovodstvena vrijednost dionice predstavlja odnos knjigovodstvene vrijednosti kapitala i ukupnog broja emitovanih akcija, a mijenja se ovisno o promjena u vrijednosti kapitala. Tržišna vrijednost dionica se mijenja neovisno od nominalne i knjigovodstvene vrijednosti i predstavlja odnos uvjeta ponude i potražnje u određenom trenutku na tržištu. Tržišna vrijednost dionice opredeljujući djeluje na dioničara i sve njegove odluke koje se odnose na trgovanje dionicama.

Kriteriji za trgovanje dionicama ovise o više faktora. Prvi i osnovni je veličina kompanija. Većina investitotora ulažu u već poznate i utemeljene tvrtke. Investiranje u njih predstavlja izvjesnu sigurnost, uz velike dividende. Ako kupite dionice tih kompanija kada su jeftine velika je vjerojatnost da ćete zaraditi profit. Problem je to što su ove tvrtke već razvijene i uspješne pa su njihove dionice često skupe, a potencijal za rast skroman. Manje tvrtke predstavljaju veći rizik, ali i njihov potencijal za rast je veći. One u početku nemaju nikakav profit i zbog toga su njihove dionice jeftine, ali to ne znači da će one narasti u skoroj budućnosti. Drugi kriterij je grupiranje kompanija po sektorima. Različite tvrtke koje se bave istim biznisom imaju mnogo toga zajedničko. Na londonskoj burzi tvrtke su podijeljene u 35 specifičnih sektora, koji stalno ulaze i izlaze iz mode. Ako investitori procjene da su u nekom trenutku naftne kompanije relativno jeftine i da će u bliskoj budućnosti cijena nafte skočiti, te tvrtke postaju primamljive za ulaganje i cijena dionica svih kompanija u naftnom sektoru će rasti. Taj domino efekt vazi za sve sektore i može imati veliki utjecaj na trgovanje dionicama.

Pored dionica saznajte i kako se kreće cijena zlata u Hrvatskoj ali i cijena srebra u Hrvatskoj.

Share
Tagged with: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*